Skip links

Alles over de Challenge

Hoe werkt de Ondernemers Challenge?

In 2021 startte de eerste editie van de Edese Ondernemers Challenge.
Hieronder vind je de tijdlijn en de fases die de deelnemers doorlopen.

01

Een idee

Het begint met een goed idee. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, participatie of duurzaamheid. De EOC is erop gericht organisaties of individuen met zo’n idee te helpen dit verder te ontwikkelen. Dit kan alleen als zij bereid zijn daarmee echt aan de slag te gaan. Meedoen kan als zelfstandig ondernemer, als burger die ondernemer wil worden of als werknemer van een (goededoelen)organisatie die de ruimte krijgt met een deelproject aan de Challenge mee te doen.

Na aanmelding vindt een vrijblijvend intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek ontdekken we of het idee binnen het programma past en brainstormen we voorzichtig over de eerstvolgende stappen.

02

Jouw ondernemersbuddy

Wij geloven dat samenwerken de sleutel tot succes is en soms ook gewoon een fijne stok achter de deur. Tijdens de Edese Ondernemers Challenge koppelen we deelnemers daarom aan elkaar. Dit doen we op basis van een gemeenschappelijke hulpvraag of juist op het gebied van de al aanwezige  expertise. Zo kunnen zij elkaar verder helpen tijdens de Challenge.

Hoeveelbuddy’s samenwerken tijdens het programma, bepalen ze zelf. Ze staan er in elk geval niet alleen voor en hebben altijd een sparringpartner bij de hand.

03

Het trainingsprogramma

De basis van de Challenge is een programma bestaande uit vijf trainingen, deze vinden overdag op de donderdag plaats (zie tijdlijn bovenaan). In dit programma is ruimte voor maximaal 15 initiatiefnemers met een goed idee. De trainingen worden (bij voorkeur) op locatie, door diverse experts kosteloos aangeboden. Naarmate het programma vordert, wordt de inhoud van de trainingen verder aangescherpt op basis van de behoefte van de initiatiefnemers.

De trainingen beslaan globaal de volgende thema’s:

  • Impactdoelstelling
  • Verdienmodellen
  • Pitchen
  • Marketing
  • Vervolg na de challenge

Coachgesprekken
Tussen de tweede en de vierde training is er de gelegenheid een coachingsgesprek te voeren met professionele adviseurs. Waar lopen deelnemers tegenaan? Welke kansen liggen er, die ze misschien zelf nog niet hadden gezien? De organisatie van de Challenge stelt graag haar netwerk voor open.

04

Schrijf je projectplan

Na afloop van het trainingsprogramma is het idee als het goed is een stuk concreter geworden. Nu is het tijd om er een realistisch projectplan aan te koppelen. Dit doen deelnemers aan de hand van een format van circa 4 pagina’s. Het format gaat dieper in op de vijf criteria, die je onderaan deze pagina vindt. De criteria zijn de belangrijkste beoordelingspunten. Met het format hebben ze het plan zo op papier en maken ze de meeste kans op financiering.

Uitgewerkte projectplannen inclusief begroting leveren deelnemers in bij de organisatie. Een team van experts beoordeelt samen met de Challenge-organisatie het plan op de vijf criteria. Komt een plan als een van de beste uit de bus? Geweldig, dan maakt die deelnemer kans op een prijs in de vorm van financiering!

05

De prijsuitreiking

Na het beoordelen van de projectplannen is het tijd voor de prijsuitreiking. In de prijzenpot zit €7.000,-. Dit wordt verdeeld over de 5 beste initiatieven in 2 prijzen van €2.000,- en 3 prijzen van €1.000,-. Door mee te doen krijgen deelnemers natuurlijk ook al een mooie beloning in de vorm van nieuwe kennis, een uitgebreider netwerk en een onvergetelijke ervaring!

Hoe werkt de Ondernemers Challenge?

Eisen voor deelname

Gedurende zes maanden zo’n twee uur per week beschikbaar zijn voor het ontwikkelen van het initiatief/onderneming

Klaarstaan voor een buddy, wanneer die behoefte heeft om te sparren

Openstaan voor feedback en inspiratie om het idee verder te brengen

Het maken van impact op de Edese samenleving is de belangrijkste drijfveer

Criteria

Is het idee een oplossing voor een maatschappelijk probleem? Op welke manier draagt het idee/initiatief hieraan bij?

Wie zit er op het idee te wachten? Met wie gaat de deelnemer samenwerken om het van de grond te krijgen? Welke partijen zijn al enthousiast over het idee?

Heeft het idee kans om financieel onafhankelijk te worden? Zijn beoogde klanten bereid om ervoor te betalen? Komt het idee in aanmerking voor een startinvestering?

Is het idee op te schalen? Wat heeft het idee nodig om elders ook uitgerold te kunnen worden?

Is het idee nieuw in Ede? Is het idee nieuw voor degene die het indient? In hoeverre is het idee innovatief?